A TÜKI Zrt. Honlapja


Hőcserélők

A Hőcserélők (rekuperátorok) Társaságunk az alapításától kezdve fejleszt elsősorban ipari felhasználású tüzelőberendezéseket. Az ipari berendezések gazdaságos üzemeltetése már az „olcsó energia” időszakában is igényelte az energiaveszteségek csökkentését, melynek egyik hatásos módja a primer hőhasznosítás a távozó füstgázok hőtartalmának hasznosítása révén.

A primer hőhasznosítás legelterjedtebb módja az égéslevegő előmelegítése a rendszerből távozó füstgáz által, vagy például a betétanyag előmelegítése a füstgázból nyert hőenergia révén. A távozó füstgáz energiájának hasznosításával csökken a füstgázveszteség, kevesebb bevitt energia szükséges a veszteségek pótlására, közvetve energia-megtakarítás érhető el.

A hőhasznosítás megvalósítására (például az égési levegő előmelegítésére) társaságunk többféle hőcserélő típust fejlesztett ki a technológia jellegének, illetve a távozó füstgázok hőmérsékletének figyelembevételével.

Működési elvüket tekintve ezek lehetnek sugárzó, sugárzó- konvektív és konvektív berendezések. Közös jellemzőjük, hogy a hőcsere során a füstgáz és a melegítendő közeg egymással nem keveredik.

A 900-1130 °C hőmérsékletű füstgázok hőtartalmának hasznosítására alkalmas a kifejlesztett kazettaelemes sugárzó rekuperátor, valamint a köpenyes sugárzó rekuperátor. A 900-1100 °C hőmérséklet tartományban alkalmazható a kombinált sugárzó- konvektív, 600-900 °C hőmérséklettartományban pedig a csöves konvektív rekuperátorok. Az alacsonyabb hőmérsékletek esetén a fenti berendezések már nem üzemeltethetők kellő hatékonysággal, ezért az alacsonyabb, 250-600 °C hőmérsékletű füstgázok hőtartalmának hasznosítására a konvektív lemeztáskás hőcserélőcsalád használható.

<<vissza

Lemeztáskás hőcserélő
Lemeztáskás hőcserélő

Kéményelemként szerelhető lemeztáskás hőcserélő
Kéményelemként szerelhető lemeztáskás hőcserélő3515 Miskolc-Egyetemváros, Pf. 3. Telefon: (+36/46) 555-070 Fax: (+36/46) 555-078 E-mail: