A TÜKI Zrt. Honlapja


Forgódobos kemencék tüzelőberendezései

A forgódobos rendszerű cementgyári, mészüzemi, timföldgyártói, nikkeldúsítói stb. kemencék hőellátásának biztosítására a TÜKI egyedi kialakítású földgáz és fűtőolaj tüzelésű berendezéseket fejlesztett ki.

A berendezések tipizált részegységekből kerülnek összeállításra. Az égők 8-60 MW névleges teljesítménnyel készülnek különböző, az adott kemencéhez illeszkedő benyúlási hosszal. Minden égőtípus gáz-elektromos gyújtóégővel rendelkezik. A gyújtás távműködtetéssel, földgázzal vagy - olajégő esetén - PB-gázzal történik.

Mind az olaj-, mind a gázégő lángjának hossza kézi beavatkozással szabályozható. Az égők teljesítmény szabályozása folyamatos, és vezérlőteremből távműködtetéssel történik.

A földgázégő esetében mind a gyújtó-, mind a főégő lángjának őrzésére léghűtéses UV-érzékelő szolgál. Az olajégő kettős lángőrzéssel rendelkezik. A gyújtóégő lángőrzése ionizációs, a főégőé pedig UV-rendszerű.

Az égőhöz biztonsági vezérlőautomatika tartozik, amely biztosítja a gyújtóégő és a főégő indítását és leállítását, továbbá ellenőrzi az összes tüzelési feltételt is.

Az égők teljes gázoldali, ill. olajoldali szerelvényezéssel kerülnek szállításra.

A 11-13 m hosszúságú égő megfogására, és szükség szerinti oldalirányú és függőleges billentésére, valamint a kemencében történő betolására és kihúzására égőkocsi szolgál, amelyen a primérlevegő ventilátor is elhelyezésre kerül.

<<vissza

Forgódobos kemene tüzelés
Forgódobos kemene tüzelés

Forgódobos kemence földgázégő
Forgódobos kemence földgázégő

Forgódobos kemence pakura ellátó szerelvényfala
Forgódobos kemence pakura ellátó szerelvényfala3515 Miskolc-Egyetemváros, Pf. 3. Telefon: (+36/46) 555-070 Fax: (+36/46) 555-078 E-mail: