A TÜKI Zrt. Honlapja


Egyéb technológiai tüzelőberendezések

Homok és zúzottkő szárítására ill. felmelegítésére (öntödék, építőipar) alkalmazott forgódobok fűtésére - különböző teljesítményű (0,2-10 MW) - gáz- és olajégőket fejlesztett ki a TÜKI, melyek vezérlőautomatikája és szerelvényei alkalmazkodnak az igen mostoha üzemeltetési körülményekhez is.

Ezen berendezéseknél megfelelő hosszúságú és impulzusú láng biztosítja a megfelelő betüzelést, tekintettel arra, hogy a szárítandó anyagot - a belül bordázott forgódobban - áthullatják a lángon.

A tégla-, cserép- és kerámiaipar számára készülnek a különböző egyedi kialakítású, elsősorban gáztüzelésű tüzelőberendezések. A TÜKI mind az alagút-, mind a körkemencékhez saját fejlesztésű, égőcsoportonként szabályozott, nagy lehatoló képességű, változtatható benyúlási hosszúságú, a kemencetér hőmérsékletéről szabályozott boltozati égőket (AVG-F, KVG-F típusok), valamint ugyanezen kemencék alacsony hőmérsékletű szakaszainál, felfűtésre is alkalmas, lángőrzött boltozati gázégőket (AVG-L, KVG-L típusok) fejlesztett ki.

A TÜKI ugyancsak foglalkozik az üvegipar részben speciális égőinek, valamint az ehhez közelálló frittolvasztás (csempe- és szaniteripar) égőinek és kemencéinek fejlesztés-tervezésével, gyártásával és helyszíni létesítésével, valamint ezen iparág egyéb, a tüzeléstechnikai berendezései okozta egyedi (pl. zaj) problémáinak megoldásával is.

A mészégetésre használatos aknás kemencék speciális tüzelőberendezései szintén e szakterülethez tartoznak. Ilyen berendezések szállítására kerül sor évtizedek óta a különböző hazai és külföldi felhasználáknak.

A TÜKI által kifejlesztett fluidágyas szerszámtisztító berendezést, amely villamos fűtésű tisztító reaktorból, porleválasztó ciklonból és utóégetőből áll, szerszámok tisztítására használják. A fluidum (timföldpor) égeti és csiszolja le a szennyeződéseket, a ciklon a reaktor légátöblítése által kihordott szilárd anyagot választja le, míg az utóégető a reaktorban leégett szennyeződésekből keletkező káros anyagokat tökéletesen elégeti, ártalmatlanítja.

<<vissza

Fluidágyas szerszámtisztító utóégetővel
Fluidágyas szerszámtisztító utóégetővel

Téglaégető alagútkemence földgáztüzelő berendezése
Téglaégető alagútkemence földgáztüzelő berendezése

Magas CO2 tartalmú földgáz eltüzelésére alkalmas kombusztoros égő
Magas CO2 tartalmú földgáz eltüzelésére alkalmas kombusztoros égő3515 Miskolc-Egyetemváros, Pf. 3. Telefon: (+36/46) 555-070 Fax: (+36/46) 555-078 E-mail: