A TÜKI Zrt. Honlapja


Konverter felfűtő és üstmelegítő berendezések

Ezen berendezések speciális - a kohászatban használatos - tüzeléstechnikai berendezést konverter, illetve acélöntő üst felhevítésére, falazatának kiégetésére használják. Erre a célra speciális hosszú lángú gáztüzelő berendezés használatos. Tüzelése általában földgázzal, néha ettől eltérő gázzal történik. A berendezések függőleges vagy vízszintes lángtengellyel kerülnek alkalmazásra, teljesítményük 1-4 MW.

Az égő speciális mozgató-billentő szerkezetre van telepítve, mely segítségével biztosítható az égő konverter illetve üst szájhoz való fordítása, és az égőszáj beengedése annak belsejébe. A nagy kilépő sebességű magas impulzusú lángsugár a szükséges mértékben behatol a tér belsejébe, ahol intenzív áramlást, és ezáltal egyenletesség hőmérsékletet biztosít. Az égő működtetése a vezérlőteremből távműködtetéssel történik.

Az égő égéslevegő ellátásának 20%-a sűrített levegővel valósul meg, az e fölötti mennyiséget az égő környezetéből injektálja.

Ezek a speciális tüzelőberendezések lehetnek ventilációs égéslevegő ellátásúak, vagy olyan kialakításúak, amelyeknél az égéslevegő ellátás egy része oxigénnel biztosított.

A függőleges lángtengelyű tüzelőberendezés a belső térből felszálló meleg füstgáztól falazott ernyővel védett, amely egyben az üst száját is lezárja a hatékonyság növelése érdekében.

Az oxigéndúsításos rendszerű berendezés előnye, hogy a magasabb lánghőmérséklet révén rövidebb idő alatt képes a kívánt hőmérsékletet biztosítani.

<<vissza

Fekvő elrendezésű, oxigéndúsításos üstmelegítő berendezés
Fekvő elrendezésű, oxigéndúsításos üstmelegítő berendezés

Oxigéndúsításos üstmelegítő égő lángképe
Oxigéndúsításos üstmelegítő égő lángképe

Konverter felfűtő gázégő
Konverter felfűtő gázégő3515 Miskolc-Egyetemváros, Pf. 3. Telefon: (+36/46) 555-070 Fax: (+36/46) 555-078 E-mail: