A TÜKI Zrt. Honlapja


Kazánok tüzelőberendezései

A TÜKI már az 1960-as évek végétől fejleszt és gyárt kazántüzelő berendezéseket, elsősorban földgáz és tüzelőolaj eltüzelésére. A 70-es években kerültek kifejlesztésre 4 MW égőteljesítményig a mono-, e fölött a duoblokk rendszerű égők. Később készült egy olyan kissorozatban gyártható égőcsalád is max. 40 MW teljesítményig, amely a speciális - általában nagy teljesítményű, többégős - kazánok tüzelésére alkalmazható.

TÜKI Zrt. a lángcsöves kazántípusra sorozatgyártású földgáz, olaj és alternatív tüzelésű TGB és TOB típusú monoblokk gáz-, és olajégőket, illetve D majd LNG típusú duoblokk földgázégőket, LNO és LNGO típusú duoblokk olaj, ill. földgáz-olaj alternatív tüzelésű égőket alkalmaz.

A kissorozatban gyártott földgáz, fűtőolaj és földgáz-fűtőolaj alternatív tüzelésű CSG-, CSO-, és CSGO típusú égők előmelegítés nélküli, vagy max. 300 °C-ig előmelegített égéslevegő-ellátással kerülnek alkalmazásra. Az acéllemezből kialakított égőház meleg égéslevegő esetén hőszigeteléssel készül. Az olaj és alternatív tüzelésű változatoknál a folyékony tüzelőanyag porlasztására gőz- vagy préslevegő segédporlasztású olajlándzsa szolgál. Az égők tipizált elemekből készülnek.

Az egyedi kazánégők külön csoportját alkotják a szénportüzelésű erőműi kazánok földgáz illetve tüzelő- és fűtőolaj tüzeléső - általában szeparált maglevegő ellátással is rendelkező - begyújtó- és támasztóégői.

<<vissza

Catalagzi Erőmű - Törökország 21 MW-os begyújtó és támasztó erőműi égők
Catalagzi Erőmű - Törökország 21 MW-os begyújtó és támasztó erőműi égők

LNG típusú gázégő zsáktűzterű gőzkazánon
LNG típusú gázégő zsáktűzterű gőzkazánon3515 Miskolc-Egyetemváros, Pf. 3. Telefon: (+36/46) 555-070 Fax: (+36/46) 555-078 E-mail: