A TÜKI Zrt. Honlapja


Technológiai hulladékok és melléktermékek tüzelőberendezései

Az energiahordozó árak jelentős növekedésével, valamint a környezetvédelmi előírások szigorodásával az ipari technológiai melléktermékek (kohógáz, kamragáz, vegyipari hulladékgáz, agresszív vegyipari véggáz oldószer- levegőkeverék, magas inert tartalmú gáz, folyékony hulladék, fáradtolaj, kátrányolaj, stb.) hasznosítására a TÜKI Zrt. által kifejlesztett tüzelőberendezések iránti kereslet jelentősen növekszik.

Ezen speciális égőkonstrukciók kialakításánál a TÜKI Zrt. sorozatgyártású kemence- és kazántüzelésre kialakított égői szolgáltak alapul.

Az ipari technológiai melléktermékek közül az agresszív komponenst nem tartalmazó, gáznemű és folyékony homogén hulladékok eltüzelése általában kazánokban vagy hasonló technológiai berendezésekben - hőhasznosítás mellett - történik. Ezen melléktermékek eltüzelésénél legtöbbször nehezítő feltételként jelentkezik, hogy a gáznemű vagy folyékony hulladék megfelelő tisztítása, nyomásának állandósítása nem megoldott, ezért a tüzelőberendezést úgy kell kialakítani, hogy az égőig eljutott szennyeződés (por és nedvesség) ne okozhasson üzemviteli problémát.

A vegyipari hulladékgázok éghető tartalmát a technológiától függően valamilyen szénhidrogén, továbbá a CO vagy H2 képezi. Emiatt ezen hulladékgázok égési tulajdonságai - és ebből fakadóan az eltüzelésükre alkalmazott berendezések konstrukciója is - igen eltérőek.

Azon homogén és nem homogén, különböző szennyezettségű folyékony és gáznemű szénhidrogének, melléktermékek és hulladékok megsemmisítésére, amelyek megfelelő hatásfokú eltüzelése, lebontása az ipari tüzeléstechnikában járatos tűzterekben még különleges égőkkel sem valósítható meg, speciális szerkezetekben, incinerátoroknak nevezett berendezésekben kerül sor.

<<vissza

Hulladékégető
Hulladékégető

Véggázégető és biztonsági szerelvényezése
Véggázégető és biztonsági szerelvényezése

Saroktüzelésű kohógáz és kamragáz égők erőműi kazánon
Saroktüzelésű kohógáz és kamragáz égők erőműi kazánon


3515 Miskolc-Egyetemváros, Pf. 3. Telefon: (+36/46) 555-070 Fax: (+36/46) 555-078 E-mail: