A TÜKI Zrt. Honlapja


Füstgáz-, és termogenerátorok, valamint szárítók tüzelőberendezései

Az ipari és mezőgazdasági szárítók néhány típusánál TÜKI Zrt. a monoblokk gáz-, vagy olajégők alkalmazását részesíti előnyben.

Ilyen egy és két blokkégővel üzemelő termogenerátor típusokat - elsősorban tégla- és cserépipari felhasználásra - a TÜKI már az 1970-es évek eleje óta gyárt. Ezek lángja az acéllemezből kialakított berendezés belső terében ventilációs szekunderlevegővel oly mértékben kerül hígításra, lekeverésre, hogy a kívánt hőmérsékletű füstgáz-levegő keverék keletkezzen.

Ezen elvi megoldás speciális változata az a viszonylag kisteljesítményű konstrukció, amelynél a tüzelés sorozatgyártású kemenceégőkkel, egy olyan hőálló acéllemezből kialakított ernyő belső terében - a felmelegítendő levegő áramlási irányára merőleges lángtengellyel - történik, amely lehatárolja és védi azt a térrészt, amelyben az égés folyik. Ilyen berendezések nagy számban kerültek beépítésre lámpagyári technológiákhoz.

Hasonló az elvi megoldása a keramikus bélésű tűztérrel kialakított füstgázgenerátoroknak is. Ezeknél azonban a berendezés műszaki adottságai miatt jóval magasabb füstgáz-levegő keverék hőmérséklet (max. 1400 °C) érhető el. Ilyen füstgázgenerátorokat pl. a cementiparban agyag szárításra, a timföldgyártásnál forgókemence fűtésre, a cukorgyárakban répaszelet szárításra, stb. használnak.

Elsősorban a nagyteljesítményű mezőgazdasági szárítók tüzelésére kerültek kialakításra az injektoros rendszerű ernyős égők, amelyek 250 kW egységteljesítményű egységekből, mint modulokból kerülnek összeállításra az adott hőhasznosító által igényelt geometriai kialakítással és hőteljesítménnyel. Ezek a földgáz, PB-, ill. propángáz tüzelésű berendezések sikerrel alkalmazhatók mind a szárítólevegő ventilátor szívónyílásába, mind nyomóvezetékébe telepítve.

<<vissza

Fénycső gyártósor termogenerátor
Fénycső gyártósor termogenerátor

Téglaszárító termogenerátor könnyűolaj blokkégőkkel
Téglaszárító termogenerátor könnyűolaj blokkégőkkel

Injektoros vonalégő blokkok, speciális elrendezéssel
Injektoros vonalégő blokkok, speciális elrendezéssel3515 Miskolc-Egyetemváros, Pf. 3. Telefon: (+36/46) 555-070 Fax: (+36/46) 555-078 E-mail: