A TÜKI Zrt. Honlapja


Fáklyaégők

A fáklyaégők az olaj- és gázipar, a vegyipar, a kohászat és a biogázt termelő üzemek speciális tüzeléstechnikai, biztonságtechnikai, egyben környezetvédelmi berendezései. A fáklyaégők feladata, hogy a lefáklyázásra szánt - változó összetételű és nyomású - gázt jó hatásfokkal, minimális károsanyag és zajemisszió mellett, ellenőrzött körülmények között elégessék.

A TÜKI mind az eltüzelés körülményei szerinti nyílt- ill. zártlángú, mind a telepítési körülmények szerinti magas ill. talaj menti fáklyák gyártásával foglalkozik.

A zárt fáklyákat, melyeknél a láng teljes mértékben a fáklyán belül ég, lakott területek közelében, rossz égési tulajdonságokkal rendelkező hulladékgázok és magas inert tartalmú gázok jó hatásfokú eltüzelésére alkalmazzák.
Szélesebb teljesítmény határok között alkalmazható a kétfokozatú fáklyaégő, amely tulajdonképpen két különböző teljesítményű, de közös gyújtású fáklya koncentrikus egybeépítésével került kialakításra.

A fáklyaégők konstrukciós kialakítása olyan, hogy az minden, a gyakorlatban előforduló körülmény között biztosítja a stabil lángtartást és a jó kiégést.
Ez különösen a nyíltlángú, magas fáklyák esetén fontos, amelyek rendkívül mostoha időjárási körülmények között üzemelnek. A fáklyaégő jó lángstabilitása támasztóégővel biztosított.
Ezek száma a fáklyaégő méretétől és teljesítményétől függ. A nyíltlángú magas fáklyák gyújtása felfutó lánggal történik.

A fáklyaégővel biztosítható elégetési minőség, vagy égetési hatásfok az égő konstrukciós megoldásán túlmenően ugyan a lefáklyázott gáz minőségétől is jelentősen függ, de minden esetben megfelel a biztonságtechnikai és környezetvédelmi előírásoknak.

Különösen fontos a koromképződésre hajlamos gázok (nagy C/H viszony) jó hatásfokú elégetése, lefáklyázása. Ezekben az esetekben gyakran nem elegendő a fokozott égéslevegő ellátás, szükséges bizonyos mennyiségű gőz befúvást is alkalmazni. A beporlasztott gőz a füstölés drasztikus csökkenésén túlmenően az NOx képződést is jelentősen mérsékli.

A TÜKI különleges fáklyatípusok gyártásával is foglalkozik, mint például a robbanásveszélyes keverékek lefáklyázására alkalmas, lángzárral ellátott fáklyaégő, a sivatagi fáklyaégő, valamint a mobil fáklyaégő, amely baleset esetén közúti és vasúti szállító tartálykocsik töltetének lefáklyázására szolgál.

<<vissza

Nagyteljesítményű kohógázfáklya
Nagyteljesítményű kohógázfáklya

Mobil fáklyaégő vasúti és közúti tartálykocsik töltetének havaria lefáklyázására
Mobil fáklyaégő vasúti és közúti tartálykocsik töltetének havaria lefáklyázására

Biogázfáklya égőfeje
Biogázfáklya égőfeje


3515 Miskolc-Egyetemváros, Pf. 3. Telefon: (+36/46) 555-070 Fax: (+36/46) 555-078 E-mail: